Tietoa rintasyövästä: taustatekijät
Ikä

Perinnöllinen alttius
Perinnöllinen alttius selittää 5-10 % rintasyövistä. Pienen perinnöllisen riskin geenivirhe on 20%:lla ja 5-10%:lla suuren riskin geenivirhe. Periytyvälle alttiudelle on ominaista sairastuminen keskimääräistä nuorempana, useiden kasvaimien esiintyminen samalla henkilöllä ja munasarjasyövän esiintyminen suvussa. Perinnöllinen rintasyöpä on yleensä aggressiivisempi eli se kasvaa ja leviää nopeammin. Geenivirheen kantajille suositellaan seurantakäyntejä (mammografiaseulonta ja rintojen ultraäänitutkimus) 25 – 35 ikävuodesta alkaen sekä rintojen omatarkkailua kerran kuukaudessa. Syöpäjärjestöt tarjoavat perinnöllisyysneuvontaa.
Perinnölliseen rintasyöpäalttiuteen voivat viitata sairastuminen hyvin nuorena, sekä rinta- että munasarjasyöpä samalla henkilöllä, useat rinta- tai munasarjasyöpätapaukset lähisukulaisilla ja miehen rintasyöpä. Perinnöllisistä rintasyöpämutaatioista tunnetuimmat ovat BRCA1 ja 2.
Mammografiassa todettu rintojen tiiviys on itsenäinen riskitekijä. Rintojen tiiviyteen liittyy myös vaikeus löytää mammografiakuvauksessa mahdolliset kasvaimet ja joskus on tarpeen tehdä täydentäviä tutkimuksia ultraäänellä.
Hormonaaliset tekijät
Elämäntavat
Rintasyöpä on usein monen tekijän summa ja elämätavat ovat yksi osa-alue, jolla rintasyöpäriskiin voi olla mahdollisuus vaikuttaa. Huomattavalla osalla rintasyöpäpotilaista ei ole kuitenkaan mitään tunnettua riskitekijää sairastua.
Rintasyöpää tutkitaan paljon. Tutkimuksen kohteena ovat erityisesti hormonaalisten tekijöiden, liikunnan, ravinnon, alkoholin ja tupakan merkitys rintasyövän syntyyn. Suoraa yhteyttä juuri rintasyövän ja elintapojan välillä ei kuitenkaan ole todettu. Enemmänkin ajatellaan, että kokonaisuus ratkaisee kaikissa syövissä ja niin myös rintasyövässä. Elämäntavoilla voi toki vaikuttaa edullisesti yleiseen hyvinvointiin.
Liikunnalla ajatellaan olevan merkitystä erityisesti rintasyövän ehkäisyssä. Liikunta vaikuttaa edullisesti hormonitasapainoon, sokeriaineenvaihduntaan, elimistön puolustusjärjestelmään, se lisää hyvää mieltä ja vaikuttaa myönteisesti uneen. Liikunta tasaa elimistön estrogeenimääriä ja auttaa ylläpitämään normaalipainoa. Millä tahansa liikunnalla on suotuisa vaikutus sekä rintojen terveyteen että terveyteen yleensä. Jo pelkkä arkiliikunta vaikuttaa terveyttä edistävästi.
Ravinnon ja rintasyövän yhteyttä on haasteellista tutkia, jo sen vuoksi, että syövän synty vie pitkään. Yksittäisiä syövältä suojaavia ravintoaineita ei voi erottaa. Yleisesti ajatellaan, että kasvisvoittoinen, monipuolinen ruoka on hyvä sekä yleisen terveyden että rintojen terveyden kannalta. Säännöllisellä ruokailulla voi rytmittää päivää ja pitää itsensä vireänä. Terveellinen ruoka tuo myös hyvää mieltä ja vaikuttaa myönteisesti uneen.
Alkoholin sisältämä asetaldehydi on luokiteltu karsinogeeniseksi, eli syöpää aiheuttavaksi. Alkoholi liuottimena voi edistää karsinogeenien kulkeutumista soluihin. Syöpätutkimuksista tehdyn yhteenvedon mukaan runsas alkoholin kulutus lisää rintasyöpäriskiä kaikissa ikäluokissa. Sairastumisvaara suurenee 10 % jokaista päivittäin nautittua alkoholiannosta kohti. Yksi annos alkoholia on noin lasi viiniä (12 cl), pullo olutta tai siideriä (3,3, dl) tai ravintola-annos väkevää viinaa (4 cl). Periaatteessa jo yksi alkoholiannos päivässä nostaa riskiä sairastua rintasyöpään. Toisaalta lasillisesta silloin tällöin ei ole haittaa. Turvallista rajaa ei kuitenkaan voida antaa. Selvää kuitenkin on, että sairastumisvaara on sitä suurempi mitä enemmän alkoholia juodaan. Tupakointi voimistaa alkoholin haittavaikutuksia.
Tupakan savussa on kemiallisia yhdisteitä yli 5000. Näistä ainakin 60 tunnistetaan syöpää aiheuttaviksi (karsinogeenisiksi). Riski on merkittävästi suurempi aktiivisesti ja runsaasti tupakoivilla, kauan polttaneilla ja teini-iässä tupakoinnin aloittaneilla. Jo tupakansavulle altistuminen lisää syöpään sairastumisen riskiä. Tutkimusten mukaan tupakoinnilla on merkitystä myös rintasyövän riskitekijänä. Tupakointi nuorena, raskauksien ja synnytysten aikoihin on erityisen haitallista, koska rintakudos kehittyy teini-iässä ja edelleen raskauden aikana sekä synnytyksen jälkeen ja kehittyvä kudos on herkempi muutoksille. Tupakointi ja alkoholi yhdessä voimistavat toinen toisensa haittavaikutuksia.