Kommentti HS 16.2.2021 julkaistuun Kaikki rinnoista -artikkeliin

Omatarkkailu auttaa tuntemaan omat rinnat

Helsingin Sanomien 16.2. artikkelissa ”Kaikki rinnoista” todetaan, että omatarkkailua tärkeämpää on tuntea omat rintansa.

Hienoa, että omien rintojen tuntemista pidetään tärkeänä. Näkemyksemme kuitenkin on, että ihminen oppii tuntemaan rintansa omatarkkailun avulla. Rinnat tuntuvat erilaisilta kuukauden eri vaiheissa ja myös elämän eri vaiheissa. Rinnat on siksi hyvä tutkia katsellen ja tunnustellen säännöllisesti, ainakin useamman kerran vuodessa. Omatarkkailun tarkoitus ei ole lisätä syövän pelkoa vaan nimenomaan vähentää sitä lisäämällä tietoa omasta kehosta. Oman kehon tunteminen voi myös lisätä sen hyväksymistä.

WHO:n kansainvälisen syöpätutkimuslaitoksen rintasyövän seulonnan käsikirjojen tekemiseen osallistunut radiologian professori ja erikoislääkäri Peter Dean vastasi 5.3.20 hyvin tässäkin 16.2. julkaistussa jutussa viitattuun Helsingin Sanomien viime keväänä kirjoitettuun artikkeliin omatarkkailusta. Dean toteaa, että todisteet omatarkkailun kyvystä alentaa rintasyöpäkuolleisuutta puuttuvat, samoin kun puuttuu näyttö siitä, että se ei alentaisi rintasyövän kuolleisuutta. Kun ei ole riittäviä todisteita, että rintojen omatarkkailu ei alentaisi rintasyövän kuolleisuutta, pyrkimykset kannustaa naisia olla tarkkailematta rintojaan eivät ole tieteellisesti perusteltavia.

Omatarkkailulla ei voida diagnosoida syöpää, mutta se voi nopeuttaa tutkimuksiin hakeutumista ja sitä, että syöpä saadaan diagnosoitua mahdollisimman varhain. Suuri osa rintasyövistä todetaan sen seurauksena, että henkilö on itse tunnustellessaan havainnut muutoksen rinnassaan ja hakeutunut lääkäriin sekä sitä kautta jatkotutkimuksiin. Kun tämä tapahtuu ajoissa, todetaan myös rintasyöpä varhaisemmassa vaiheessa ja hoito päästään aloittamaan nopeammin kasvaimen ollessa pienempi eikä etäpesäkkeitä ole vielä kasvanut.

Rintasyövän varhainen toteaminen helpottaa sen hoitoa, alentaa hoitokustannuksia ja pienentää kuolleisuutta. Siksi on tärkeää tietää rintasyövän oireista ja siitä, miten rintojen terveyttä voi seurata itse. Omatarkkailun kuuluisikin olla luonnollinen osa arkea sekä oman terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä.

Ihmisten omia havaintoja terveydestään ei kannata aliarvioida eikä estää. Sen sijaan pitäisi tarjota tietoa ja opastusta rintasyövän oireista ja omatarkkailusta. Näin tehtiin Gisela Gästrinin Mama-ohjelmassa, johon osallistui 56 177 Marttaa. Osallistujista 55% teki 2 vuoden ajan rintojen omatarkkailun kuukausittain. Ohjelmaan perustui myös Gästrinin 9 vuoden seurantatutkimus, jonka tuloksia olivat muun muassa rintasyövän toteaminen aikaisemmin, rintasyövän 20 % suurempi ilmaantuminen ja 29% pienempi rintasyöpäkuolleisuus.

Ajoittain on puhetta siitä, että omatarkkailu herättää turhaa huolta, jos tuntee muutoksen rinnassaan, hakeutuu lääkäriin ja kyseessä onkin vain hyvänlaatuinen muutos. Näkisimme, että tämä on pieni hinta siitä, että vaihtoehtona on rintasyövän toteaminen liian myöhään.

Tunne rintasi ry kannustaa rintojen omatarkkailuun. Tavoitteenamme on edistää kokonaisvaltaista rintaterveyttä, vakiinnuttaa rintojen omatarkkailun asemaa terveyden edistämisessä ja rintasyövän varhaistoteamisen yhtenä muotona. Järjestämme opastusta, koulutusta ja viestimme rintasyövän oireista. Kannustamme myös terveellisiin, rintaterveyttä edistäviin elintapoihin.

Tunne rintasi ry

Jaa:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lisää ajankohtaisia

Hyvästit Omakuu-sovellukselle

Omakuu-sovellus on valitettavasti päädytty lopettamaan. Sovelluksen osalta tehtiin viime vuonna (2021) laaja selvitys mahdollisuudesta päivittää se saavutettavuusdirektiivin mukaiseksi. Lisäksi suunniteltiin sen uusimista ominaisuuksiltaan nykyistä kuukautisten

Rintojen historiasta (ja vähän tissikirjankin)

Vuonna 2013 olin hoitovapaalla opiskeluterveydenhoitajan työstäni pienen lapsen kanssa. Olin valmistunut vuotta aiemmin seksuaalineuvojaksi, ja opintojen ohessa heräsi ajatus kirjan kirjoittamisesta aiheesta Rinnat. Syntyi tissikirja,

Neuletissikisa!

Neulettissikisa alkaa! Me Tunne Rintasi ry:llä järjestämme juhlavuoden kunniaksi neuletissikisan, ajalla 29.4.-30.9.2022. Mitä sitten ovat neuletissit? Neuletissit ovat yksinkertaisia ja hauskoja käsitöitä, joita jokainen voi

Coming Soon
Tutkitko rintasi?
Tutkitko rintasi?
Tutkitko rintasi?
Skip to content